Sluiten

Belang SPF bij voorkomen van huidkanker

Zonnebrandcrème vermindert de totale blootstelling aan UV-straling en verlaagt het risico op huidkanker en schade door de zon. Regelmatig dagelijks gebruik van SPF 15 (30 is nog beter) zonnebrandcrème kan uw risico op het ontwikkelen van plaveiselcelcarcinoom met ongeveer 40% verminderen, en uw risico op melanoom met 50%.

Zonnebrand smeren met een hoge SPF-waarde helpt ook vroegtijdige huidveroudering door de zon te voorkomen, waaronder rimpels, verslapping en ouderdomsvlekken. Ongeveer 90% van de niet-melanoom huidkankers wordt in verband gebracht met blootstelling aan UV-straling van de zon. De overgrote meerderheid van melanomen wordt ook veroorzaakt door de zon. Uit een Brits onderzoek bleek zelfs dat ongeveer 86% van de melanomen kan worden toegeschreven aan blootstelling aan UV-straling van de zon.

Gemiddeld verdubbelt het risico op melanoom als iemand meer dan vijf keer door de zon is verbrand, maar één brandende zonnebrand in de kinder- of puberteit is al meer dan een verdubbeling van de kans op melanoom op latere leeftijd. UV-straling is een bewezen carcinogeen voor de mens.

Veilige ingrediënten van zonnebrandmiddelen

Titaniumdioxide en zinkoxide zijn twee ingrediënten van zonnebrandcrèmes die door de FDA als “algemeen erkend als veilig en effectief” worden beschouwd. Deze ingrediënten worden niet in het lichaam opgenomen. Ik raad fysieke zonnefilters aan omdat ze een breed scala aan UV-golflengten blokkeren en fotostabiel zijn.

En er is minder bezorgdheid over de mogelijke schadelijke effecten op zowel het lichaam als het milieu. Daarnaast hebben ze een lange weg afgelegd in vergelijking met hun krijtachtige, witte, moeilijk uit te smeren voorgangers. Er zijn nu veel merken die fysieke zonnefilters maken die gemakkelijk aan te brengen zijn en er geweldig uitzien. Fysieke zonnefilters verstoppen de poriën minder en irriteren de huid minder, vooral bij een gevoelige huid.

Recente studies hebben aangetoond dat sommige chemische ingrediënten van zonnebrandcrèmes schadelijk kunnen zijn, met name oxybenzone, octinoxate en homosalate, omdat ze hormonen nabootsen. Oxybenzone is in verband gebracht met allergieën, hormoonontregeling en celbeschadiging. Avobenzone kan bij blootstelling aan zonlicht reactief worden en vrije-radicalenschade aan het DNA veroorzaken. Van sommige chemische ingrediënten van zonnebrandmiddelen is ook aangetoond dat ze slecht voor het milieu zijn:

Van oxybenzone en octinoxaat is aangetoond dat ze een negatieve invloed hebben op koraalriffen. In 2018 werd Hawaï de eerste staat die de verkoop en distributie verbood van zonnebrandcrèmes die deze ingrediënten bevatten. Deze chemicaliën blijken zeer giftig te zijn voor jonge koralen en ander zeeleven.

Waarom is het zo belangrijk je opnieuw in te smeren?

Waarom is insmeren zo belangrijk?

Smeer u elke twee uur na blootstelling opnieuw in en onmiddellijk na zwemmen of overmatig zweten. Zelfs als het bewolkt is, bereikt tot 80% van de UV-straling van de zon de aarde. Opnieuw insmeren is van cruciaal belang omdat de meeste mensen zich in de eerste plaats niet voldoende insmeren, en natuurlijk na activiteiten waarbij de zonnebrandcrème wordt verwijderd, en als u ingrediënten gebruikt die niet stabiel zijn in zonlicht.

Beste advies dat ze patiënten/cliënten geeft

Advies voor patiënten

De belangrijkste stap die je kunt nemen om je huid tegen veroudering te beschermen, is je dagelijks tegen de zon te beschermen en je zon slim te gedragen. Het KWF advuiseert ook om zonnebrandcreme te gebruiken (bron). Veel van de zonneschade die zich in onze huid opstapelt, is het resultaat van dagelijkse blootstelling aan de zon.

In Australië is onderzoek gedaan naar de huid van mensen die elke dag zonnebrandcrème gebruikten, ongeacht het weer of hun dagelijkse activiteiten, en dit vergeleken met de huid van mensen die alleen zonnebrandcrème gebruikten op dagen dat het bijzonder zonnig was en zij het gevoel hadden dat ze veel tijd buiten zouden doorbrengen. 

De huid van de mensen die elke dag zonnebrandcrème gebruikten, verouderde aanzienlijk beter. (Annals of Internal Medicine. Sunscreen and Prevention of Skin Aging: A Randomized Trial. 4 juni 2013. Hughes, MCB et al.) In deze studie gebruikten zij microtopografie om huidveroudering te beoordelen. Dit is een studie van de huidtextuur. Ook de incidentie van niet-melanoom huidkankers zoals basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom neemt lineair toe met de levenslange cumulatieve blootstelling aan de zon.

Hoe is ze Brush on Block gaan gebruiken?

Ik hou ervan dat het mineraal is en gemakkelijk aan te brengen en opnieuw aan te brengen – draagbaar en het wordt doorschijnend aangebracht zodat het je normale huidskleur niet beïnvloedt. Geen vettige textuur of witte resten die kleding, handtassen en meubels vuil maken. Het kan over make-up worden gedragen zonder het te verknoeien, en het is ook geweldig voor de deellijn in de hoofdhuid. Het is zweet- en waterbestendig tot 80 minuten en heeft een breed spectrum.

Persoonlijke gevoelens over de maand van de bewustwording van huidkanker

Er is maar een korte blik naar buiten nodig op een mooie lente- of zomerdag om te weten hoeveel werk we nog moeten verzetten om mensen bewuster te maken van het belang van veiligheid in de zon en de risico’s van blootstelling aan de zon. Huidkanker is de meest voorkomende kankerdiagnose, en het is de meest te voorkomen vorm. De meeste huidkanker wordt veroorzaakt door de UV-straling van de zon.

Goede (of slechte) statistieken over huidkanker in de VS

Een recente studie (juli 2015 JAAD. Patterns of sunscreen use on the face and other exposed skin among US adults.) toonde aan dat slechts 14% van de Amerikaanse mannen en 30% van de Amerikaanse vrouwen regelmatig zonnebrandcrème op hun gezicht en andere blootgestelde huid smeren voordat ze langer dan een uur naar buiten gaan.

In de VS wordt elke dag bij meer dan 9.500 mensen huidkanker vastgesteld. Elk uur sterven meer dan twee mensen aan de ziekte. Elk jaar wordt in de VS bij meer mensen huidkanker vastgesteld dan bij alle andere vormen van kanker samen. Minstens één op de vijf Amerikanen krijgt huidkanker tegen de tijd dat ze 70 zijn.

De jaarlijkse kosten voor de behandeling van huidkanker in de VS worden geschat op 8,1 miljard dollar: ongeveer 4,8 miljard dollar voor niet-melanoom huidkanker en 3,3 miljard dollar voor melanoom. Vrouwen van 49 jaar en jonger lopen meer kans om melanoom te ontwikkelen dan om het even welke andere vorm van kanker, behalve borstkanker en schildklierkanker.

Hebben mensen met een donkere huidskleur evenveel SPF nodig?

Gezondheidsdeskundigen adviseren iedereen, ongeacht huidskleur, een zonnebrandcrème met een SPF van ten minste 30 te gebruiken. Hoewel mensen met een donkere huidskleur niet zo snel verbranden, verbranden ze nog steeds en zijn ze nog steeds vatbaar voor door de zon veroorzaakte schade – zoals zonnevlekken, rimpels en huidkanker.

Beschermt een bruine kleur je tegen huidkanker?

veroorzaakt UV-straling mutaties die tot huidkanker kunnen leiden. UVA, dat dieper in de huid doordringt dan UVB, speelt een belangrijke rol bij fotoveroudering (door de zon veroorzaakte huidveroudering en rimpels) en draagt bij tot en kan de aanzet geven tot het ontstaan van huidkankers. 

UVA is ook de dominante bruiningsstraal en we weten dat zonnen in de loop van de tijd cumulatieve DNA-beschadiging veroorzaakt. Looien is het gevolg van beschadiging van het DNA in de huidcellen – je kunt het zien als een afweermechanisme, een onvolmaakte poging om verdere DNA-schade te beperken. Daarom bestaat er niet zoiets als een gezonde bruine kleur: bruinen gebeurt wanneer het DNA al beschadigd is.

UVB is de belangrijkste oorzaak van zonnebrand en speelt een sleutelrol in de ontwikkeling van huidkanker en een bijdragende rol bij bruining en fotoveroudering. Zowel zonnebrand (hoofdzakelijk UVB) als bruining (hoofdzakelijk UVA) zijn dus zonneschade omdat ze het gevolg zijn van UV-straling die DNA-mutaties veroorzaakt die tot huidkanker en fotoveroudering kunnen leiden.

Bronnen:

  • https://brushonblock.com/blogs/news/welcome-to-skin-cancer-awareness-month

Opmerking van de redactie:

dermatologe Hadley King

Hadley King, MD is een dermatologe met een dermatologie-certificaat die gespecialiseerd is in medische en cosmetische dermatologie. Ze is ook klinisch instructeur dermatologie aan het Weill Medical College van de Cornell University. Dr. King is een veelgevraagd dermatoloog in New York City en heeft talloze prijzen gewonnen. In mei wordt aandacht besteed aan huidkanker, en Dr. King herinnert ons eraan waarom we zonnebrandcrème moeten dragen!

Terug naar overzicht