Sluiten
uv index

Wat is een UV-index en hoe kun je veilig van de zon genieten?

We weten allemaal dat ultraviolette straling (UV-licht) van de zon huid- en oogbeschadiging veroorzaakt. Ook kan UV-straling het metabolisme verstoren en huidkanker (melanoom) veroorzaken. 

Thuisblijven in een verduisterde kamer is echter niet nodig. Want met het toepassen van een paar voorzorgsmaatregelen zijn de risico’s tot een minimum te beperken.

De UV-index is een belangrijk middel om je te helpen de schadelijke gevolgen van UV-licht te verkleinen en gewoon lekker buiten te kunnen zijn!

Wat is de UV-index vandaag?

Als je wilt weten wat de UV-index vandaag is, en of je veilig kunt zonnen, bekijk dan onderstaande afbeelding van het KNMI.

Zonkracht vandaag

Wat wordt er bedoeld met ‘UV-index’?

De UV-index is een middel om de mate van ultraviolette straling te voorspellen. UV-straling varieert meestal per locatie, weersomstandigheden, de tijd van het jaar, het tijdstip van de dag en de regio. Er zijn UV-indexen beschikbaar die worden aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die het KNMI ook gebruikt. 

De UV-index is een wereldwijd erkende maatstaf, met een schaal van 1 tot 11+. Je kunt achter dit getal komen met behulp van het plaatselijk weerbericht, de EPA UV lichtindex-app of de EPA zoekwidget.

Een 1 staat voor een lage UV-verwachting, 11+ is het hoogst. De UV-lichtindex varieert gedurende de dag en bereikt zijn piek rond het middaguur. 

Wat is Index 0?

Nul betekent nauwelijks gevaar van UV-licht. Wel adviseren we om een zonnebril dragen en voor de zekerheid fel zonlicht te vermijden.

Wat is Index 1?

Het risico op zonnebrand is bij niveau 1 laag, zelfs voor mensen met een gevoelige huid. Met deze index kun je de hele dag buiten zijn zonder beschermende kleding, maar wel met een zonnebrandcrème van SPF 30.

Wat is Index 2?

Bij index 2 is er een laag risico op zonnebrand of huidletsel. Neem echter wel routinevoorzorgsmaatregelen, waaronder SPF 30, die bijvoorbeeld de Full Face Special heeft.

Wat is Index 3?

Een UV-index van 3 is meetbaar tussen 11:00 en 16:00 uur, tijdens de lente en de herfst. Neem daarom preventieve maatregelen, zoals een zonnebril, beschermende kleding en zonnebrandcrème. 

Wat is Index 4?

Index 4 geeft een matig risico op huidschade. Gebruik daarom je gezonde verstand, neem wat standaard maatregelen en overweeg een breedgerande hoed.

Wat is Index 5?

Bij index 5 wordt het steeds meer tijd voor een beschermende zonnebril, beschermende kleding en een schaduwplek. Smeer je regelmatig in.

Wat is Index 6?

Indexwaarde 6 staat voor een ‘enigszins hoog risico’ op zonnebrand, oog- en huidletsel door onbeschermde blootstelling aan de zon. Bescherming bij deze waarde is belangrijk, anders zul je vroeg of laat de nadelige gevolgen merken.

Wat is Index 7?

Bij UV-index 7 raden we je af om buiten te zijn tussen 10:00 en 16:00 uur. Smeer je om de twee uur in met een zonnebrandcrème van minstens SPF 30. Als je gaat zwemmen of zweten, gebruik dan – direct na het afdrogen – een product dat 80 minuten waterbestendig is, zoals Brush On Block Mineral Sunscreen SPF 30, of Brush On Block SPF 30 Mineral Lotion. Let ook op zand, sneeuw en water, want die kunnen UV-licht op je huid en ogen weerkaatsen, waardoor de UV-blootstelling bijna verdubbelt.

Wat is Index 8?

Geloof het of niet, maar deze hoge index kan eventuele brandwonden veroorzaken als je geen beschermende zonnebril, zonnebrandcrème, brede hoed of UPF-kleding hebt. Beperk je buitenactiviteiten zo veel mogelijk en neem preventieve maatregelen.

Wat is Index 9?

Dit wordt beschouwd als een zeer hoge UV-index, die binnen een paar minuten huidbeschadiging kan veroorzaken als je buiten bent zonder adequate bescherming.

Wat is Index 10?

Bij UV-index 10 kunnen huid en ogen beschadigd raken en snel verbranden, zelfs bij een beperkte blootstelling. Bij index 10 is de schade en het risico op korte en lange termijn zeer groot. Daarom moet je wat ons betreft alle maatregelen inzetten:

  • Beperk buitenactiviteiten tussen 10.00 en 16.00 uur. 
  • Blijf in de schaduw als dat mogelijk is en draag een beschermende zonnebril, beschermende kleding en een breedgerande hoed.
  • Smeer je elke twee uur in met een breedspectrum zonnebrandcrème van SPF 30 of hoger.
  • Vermijd heldere oppervlakken die licht op je lichaam weerkaatsen, zoals water, zand en sneeuw.

Wat is Index 11?

Een index van 11 of meer betekent dat er een zeer extreem risico is op schade door onbeschermde blootstelling aan de zon. Routinematige beschermingsmaatregelen zijn onontbeerlijk; anders kan de huid al na enkele minuten blootstelling verbranden. Dit kan ook in de vorm van brandwonden zijn. 

Veelgestelde vragen (FAQ’s) over de UV-index

Wat is de beste UV-index om te bruinen?

De beste UV-index om bruin te worden is 0-2, omdat het zelden schade kan toebrengen. Onthoud echter dat een bruine kleur het eerste teken is van huidbeschadiging. Elke winter zul je meer kapotte haarvaatjes, verouderingsvlekken, sproeten of moedervlekken zien, gerelateerd aan de blootstelling in vorige zomers.

Wat is de UV-index van een zonnebank? 

De meeste zonnebanken stralen hebben een niveau van rond de 13+ op de UV-index, oftewel buiten de grafieken. Om deze reden worden zonnebanken niet als veilig voor de huid beschouwd.

Wat betekent de UV-index extreem?

Extreme UV-index verwijst naar een index boven 11. Deze index wordt geassocieerd met een zeer hoog risico op de gevolgen op lange en korte termijn van onbeschermde blootstelling aan de zon. Niveaus boven de 11 treft je in landen rondom de evenaar.

Welke ziektes kun je krijgen door te veel UV-licht?

Onveilig UV-licht kan je vatbaar maken voor huid- of oogaandoeningen zoals huidkanker, fotokeratitis, cataract en maculadegen. Huidkanker is een van de meest voorkomende kankervormen. Bescherm je dus altijd tegen UV-licht, zowel van zonnebanken als van de zon.

Wat zijn de 7 beste tips tegen gevaarlijk UV-licht?

  1. Draag, indien mogelijk, beschermende kleding. Als het te warm is, zorg dan voor een shirt met lange mouwen, bij voorkeur eentje van een dichtgeweven stof. Draag ook hoeden met een brede rand aan om de gemakkelijk te vergeten plekken zoals oren en achterkant van de nek.
  2. Drink veel water. Als je zweet, gaat er water verloren en dus is het drinken van meer water noodzakelijk. Vermijd alcohol, want dat werkt vochtafdrijvend.
  3. Draag een zonnebril om UV-licht te filteren, om oogproblemen zoals cataract te voorkomen. Zoek een zonnebril die 99 of 100% van de UVA-stralen blokkeert.
  4. Plan je buitenactiviteiten indien mogelijk vroeg in de ochtend of laat op de avond.
  5. Gebruik zonnebrandcrème bij elk lichaamsdeel dat langer dan 15 minuten aan de zon wordt blootgesteld. Combineer zonnebrandcrème met andere beschermingsmethoden.
  6. UVA kan door de wolken dringen, dus wees alert op bewolkte dagen!
  7. Wij raden je aan alert te zijn op huidafwijkingen. Huidkanker is alleen te genezen als het vroeg wordt ontdekt. Raadpleeg daarom een arts bij vreemde vlekken, bultjes, schilferende plekken en andere huidletsels.

Wat zijn de beste tips bij het gebruik van zonnebrandcrème?

  • De aanduiding ‘breed spectrum’ moet op de verpakking staan.
  • Een zonbeschermingsfactor van 30 of hoger.
  • Zorg ervoor dat de crème waterbestendig is, vooral als je veel zweet of graag zwemt. 
  • Breng 30 minuten voor elke buitenactiviteit voldoende zonnebrandcrème aan, ook als je niet van plan bent lang buiten te blijven.
  • Na het zwemmen opnieuw insmeren, zelfs als de zonnebrandcrème waterbestendig is. 
  • Vergeet bij het aanbrengen niet de gevoelige zones zoals lippen, oren en neus.
Terug naar overzicht