Sluiten
zonnebrand op je lippen

Alles wat je moet weten over zonnebrand lippen en verbrande lippen

Als het gaat om zonbescherming, zijn de lippen vaak een vergeten gebied. Maar wist je dat de lippen eigenlijk extra gevoelig zijn voor de zon? Dit komt omdat de huid op de lippen dunner is en minder melanine bevat, wat zorgt voor natuurlijke bescherming tegen de zon.

Bovendien bevatten de lippen geen zweet- of talgklieren, waardoor ze geen natuurlijke hydratatie hebben en vatbaarder zijn voor uitdroging en verbranding.

Lippen beschermen tegen de zon

Maar hoe bescherm je je lippen dan tegen de zon? Hier zijn enkele tips:

  1. Gebruik een lippenbalsem met SPF: Kies een lippenbalsem met een SPF van ten minste 15 en breng deze regelmatig aan, vooral na het eten of drinken.
  2. Vermijd de zon op het heetst van de dag: Probeer de zon te vermijden tussen 12:00 en 15:00 uur, wanneer de UV-straling het sterkst is.
  3. Draag een hoed of pet: Bescherm niet alleen je lippen, maar ook je gezicht en hoofdhuid door het dragen van een hoed of pet met een brede rand.

Als je lippen toch verbrand zijn door de zon, zijn hier enkele tips om ze te behandelen:

  1. Koel de lippen af: Breng een koud kompres aan op de verbrande lippen om de pijn te verminderen.
  2. Hydrateer de lippen: Breng een vochtinbrengende lippenbalsem aan om de lippen te hydrateren en te voorkomen dat ze uitdrogen.
  3. Vermijd het likken van de lippen: Het likken van de lippen kan de pijn en het ongemak verergeren en het genezingsproces vertragen.

Conclusie zonnebrand op je lippen of niet?

Kortom, het is belangrijk om je lippen te beschermen tegen de zon om verbranding en uitdroging te voorkomen. Gebruik een lippenbalsem met SPF (ook in het voorjaar en de winter), vermijd de zon op het heetst van de dag en draag een hoed of pet. En als je lippen toch verbrand zijn, koel ze dan af, hydrateer ze en vermijd het likken van de lippen. Zo kun je genieten van de zon zonder dat je lippen eronder lijden!

Veelgestelde vragen over het gebruik van zonnebrand op je lippen en verbrande lippen

Kan je zonnebrand op je lippen smeren?

Ja, je kunt zonnebrandcrème op je lippen smeren om ze te beschermen tegen de zon. Het is wel belangrijk om een zonnebrandcrème te gebruiken die geschikt is voor de gevoelige huid van de lippen en die ook geschikt is om in te slikken, omdat je onbewust wat crème kunt binnenkrijgen als je eet of drinkt.

Hoe bescherm je je lippen tegen de zon?

Je kunt je lippen beschermen tegen de zon door regelmatig zonnebrandcrème aan te brengen. Daarnaast kun je ook een hoed of pet dragen om je gezicht en lippen te beschermen tegen de zonnestralen. Ook is het verstandig om in de schaduw te blijven op het heetst van de dag, wanneer de zon het felst is.

Wat te doen als je lippen verbrand zijn?

Als je lippen verbrand zijn, kun je het beste zo snel mogelijk uit de zon gaan. Daarnaast kun je koude, vochtige doeken op je lippen leggen om de pijn te verlichten. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen. Verder kun je verzachtende lippenbalsem aanbrengen om de huid te hydrateren en te beschermen tegen verdere beschadiging. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een pijnstiller te nemen om de pijn te verlichten. Als de verbranding ernstig is, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Waarom SPF op lippen?

SPF (Sun Protection Factor) beschermt de huid tegen de schadelijke straling van de zon. De huid van de lippen is dun en gevoelig, en heeft daarom extra bescherming nodig tegen de zonnestralen. Door een lippenbalsem met SPF te gebruiken, bescherm je je lippen tegen verbranding en uitdroging.

Welke lippenbalsem met SPF?

Er zijn veel verschillende lippenbalsems met SPF op de markt. Het is belangrijk om een lippenbalsem te kiezen die speciaal is ontwikkeld voor de gevoelige huid van de lippen en die ook geschikt is om in te slikken, omdat je onbewust wat balsem kunt binnenkrijgen als je eet of drinkt.

Heeft Labello SPF?

Ja, sommige Labello-lippenbalsems bevatten SPF. Het SPF-gehalte verschilt echter nogal. Het is belangrijk om de verpakking te controleren om te zien welk SPF-gehalte aanwezig is in de specifieke variant die je gebruikt. Over het algemeen bevat Labello een SPF tussen de 10 en 30. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het aanbevolen niveau van bescherming tegen de zon minimaal SPF 30 is voor de beste bescherming tegen schadelijke UV-stralen. Als je van plan bent om langdurig blootgesteld te worden aan de zon, is het aan te raden om een lippenbalsem te gebruiken die specifiek is ontworpen voor bescherming tegen de zon en een hoger SPF-gehalte heeft. Dan is Labello dus geen goed idee.

Kan bodylotion op je lippen?

Het wordt afgeraden om bodylotion op je lippen aan te brengen, omdat deze niet speciaal ontwikkeld is voor de gevoelige huid van de lippen. In plaats daarvan kun je beter een verzachtende lippenbalsem gebruiken om de huid van je lippen te hydrateren en te beschermen.

Kan je koortslip krijgen door de zon?

Ja, zonlicht kan een koortslip uitlokken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. De UV-straling van de zon kan het herpesvirus activeren, wat kan leiden tot een koortslip. Het is daarom belangrijk om je lippen goed te beschermen tegen de zon als je gevoelig bent voor koortslippen.

Informatie komt onder meer van het Huidfonds en KWF.

Terug naar overzicht