Sluiten
tatoeage zonnebrandcrème

Zonnebrand voor tattoos: Zo blijft je tatoeage mooi

Een tattoo is kunst die op je lichaam wordt aangebracht. Zoals elk kunstwerk moet het worden beschermd tegen bepaalde elementen. Helaas is de zon een grote boosdoeners bij het verpesten van tatoeage-inkt. De zon zendt UV stralen uit die je tattoo kunnen beschadigen. Zonnebrand voor tattoos is daarom essentieel.

Een nieuwe tattoo is een open wond, en blootstelling aan UV-stralen kan leiden tot zwelling, blaren, roodheid, jeuk, en vervellen van de huid. Aan de andere kant kunnen tatoeages ook vervagen als ze aan zonlicht worden blootgesteld. Dit is waarom je ze moet beschermen met de hulp van zonnebrand.

Investeren in een goede zonnebrand beschermt jezelf tegen huidkanker en meerdere huidproblemen.

Maar wat zijn nu de beste zonnefilters voor tattoos? Dit artikel bespreekt de beste soorten zonnebrand die je voor je tatoeages kunt gebruiken. En hoe je ze tegen de zon kunt beschermen.

Hoe bescherm ik mijn tattoo tegen de zon?

Hoe je je tattoo tegen de zon beschermt, hangt af van het stadium van genezing. Als die nog heel vers is, kun je hem het beste afdekken met verband. Ook is losse kleding raadzaam om de tatoeage te beschermen tegen direct zonlicht totdat hij volledig genezen is.

Het is echter het beste om een verse tattoo nooit bloot te stellen aan direct zonlicht. Zonnebrand vertraagt namelijk het genezingsproces. Bovendien kan een tweede- en derdegraads brandwond door de zon ernstige blaren veroorzaken. Dat kan leiden tot permanente littekens op de getatoeëerde huid.

Als je een volledig genezen tattoo hebt, is het prima om deze bloot te stellen aan zonlicht. Het is echter altijd een goed idee om je tattoos te beschermen met zonnebrandcrème om inktverlies te voorkomen.

tattoo zonbescherming
Foto door Jonathan Borba via Pexels

Waarom is het belangrijk om je tattoo te beschermen tegen de zon?

Blootstelling van je tattoo aan de schadelijke stralen van de zon kan verschillende nadelige gevolgen hebben voor je tattoo. De zon zendt UVA- en UVB-stralen uit.

UVA-stralen dringen de huid binnen en kunnen een langdurig effect hebben op de tatoeage. Constante blootstelling aan deze stralen zorgt ervoor dat de huid sneller veroudert. Dat leidt tot een slappe huid, rimpels en vervagende tattoos.

UVB-stralen dringen echter niet zo diep door als UVA-stralen omdat ze door de ozonlaag worden geabsorbeerd. Aangezien de ozonlaag echter snel afneemt, ben je kwetsbaarder voor UVB-stralen. Zowel UVA- als UVB-stralen beschadigen rechtstreeks de huidbarrière en vernietigen het DNA van de cellen, wat leidt tot verschillende soorten huidkanker.

Omdat na het zetten van een tattoo je huidbarrière tijdelijk beschadigd is, loopt je huid een groot risico om door UV-stralen te worden aangetast.

Wat gebeurt er als je tatoeage verbrandt door de zon?

Afhankelijk van het type inkt dat gebruikt is voor je tattoo, kan langdurige blootstelling aan zonlicht je tattoo permanent beschadigen. Bovendien kunnen door de zon verbrande tatoeages verschillende complicaties veroorzaken als er niet voor wordt gezorgd.

Alle soorten tattoo-inkt vervagen door blootstelling aan de zon. Sommige inkten vervagen echter sneller dan andere. Bijvoorbeeld, lichtgekleurde inkten hebben de neiging om sneller te vervagen dan donkergekleurde inkten.

Witte pastelinkt wordt geacht het snelst te vervagen, maar zwarte en grijze inkt kunnen ook na verloop van tijd vervagen als ze niet afdoende worden beschermd. Bovendien zorgt zonnebrand op oude tatoeages ervoor dat ze veranderen, waardoor je huid permanent littekens krijgt. Daarom is nazorg voor je tattoo essentieel.

Kan je zonnebrand op een nieuwe tattoo smeren?

Het antwoord is een volmondig NEE!

Nieuwe tattoos mogen niet worden blootgesteld aan zonlicht totdat ze volledig zijn genezen. Tatoeage-experts zeggen dat het aanbrengen van sommige zonnefilters op nieuwe tatoos meer kwaad dan goed kan doen. Omdat de bovenste laag van je huid door het tatoeëren is beschadigd, kunnen de chemicaliën in sommige zonnefilters in de onderste lagen van de huid terechtkomen en daar reacties veroorzaken.

Bovendien heeft een pas getatoeëerde huid zuurstof en lucht nodig om te genezen, wat door een chemische zonnebrandcrème-barrière kan worden voorkomen. De verstandige beslissing is dus om zonnebrand en zonnestralen uit de buurt van je nieuwe tatoeage te houden.

Wanneer kan je zonnebrand op een nieuwe tattoo smeren?

Experts adviseren vier tot zes weken te wachten voordat je zonnebrandcrème op je tattoo smeert. Deze tijd wordt gegeven om de tatoeage volledig te laten genezen, zodat de opperhuid zich herstelt om de veel gevoeligere lederhuidlaag van de huid te beschermen. Zodra de tattoo volledig is genezen, moet je de zonnebrand dertig minuten voordat je de zon ingaat aanbrengen.

Wat is de ideale SPF-waarde voor tattoos?

Nu we de effecten van de zon op je tatoeage kennen, is de hamvraag: “wat voor soort zonnebrand heb je nodig?” Er zijn schijnbaar eindeloze keuzes, maar de belangrijkste is de SPF.

Afhankelijk van je huidtype kun je het beste kiezen voor een zonnebrand met SPF 30 of SPF 50. Als je echter een gevoelige huid heeft, kun je het beste een zonnebrandcrème gebruiken die je huid niet irriteert.

SPF 30 en SPF 50 zijn bijna identiek in bescherming tegen de zon: SPF 30 beschermt je huid tegen 96,7% van de UVB-stralen en SPF 50 zonnebrand biedt 98% bescherming tegen de zon. Zolang je SPF 30 op je huid smeert, ben je veilig in de zon.

Zorg voor een zonnebrand met een breedspectrum SPF om zowel UVA- als UVB-stralen weg te houden van je tattoo. Brush On Block biedt verschillende minerale zonneproducten aan om je huid en tattoo te beschermen.

Wat is de beste zonnebrand voor tattoos?

Je moet je tattoo altijd insmeren met zonnebrand nadat ze voorbij de genezingsfase zijn om ze te beschermen tegen zonnebrand en vervagen.

Dus, nadat je tatoeage voorbij de genezingstijd is, moet je er zonnebrand op doen. De beste optie is om SPF 30 tot 50 te kopen voor je getatoeëerde huid. Omdat geen enkele zonnebrandcrème 100% van de UV-stralen kan blokkeren, heeft het kopen van een SPF-product hoger dan 50 meestal geen enkele zin.

tattoo zonnebrand
Photo by Unsplash

Welke soort zonnebrand is het beste voor tattoos?

Hoewel alle zonnefilters hetzelfde doel dienen, zijn bepaalde soorten zonnefilters beter dan andere. Je kunt kiezen uit minerale en chemische zonnefilters.

De beste zonnefilter om je huid en je tattoo te beschermen zijn echter minerale zonnefilters. Deze dringen niet door in je huid en komen niet in je bloedbaan terecht omdat ze alleen op je huid zitten bescherming tegen de zon te bieden. Mensen met tatoeages kunnen dus het beste kiezen voor zonnefilters met natuurlijke ingrediënten en mineralen zoals zinkoxide, titaniumdioxide.

Bovendien kunnen giftige stoffen die vrijkomen uit chemische zonnefilters je huid beschadigen als ze gedurende langere tijd worden gebruikt. Volgens een recente studie kunnen bepaalde ingrediënten van zonnebrandcrèmes, zoals oxybenzone, in de bloedbaan worden opgenomen tot boven de door de FDA toegestane drempelwaarde.

Het zou dus het beste zijn als je een product koopt zonder parabenen, PABA, ftalaten en oxybenzone. Wij hebben met dit alles rekening gehouden bij de ontwikkeling van onze zonnefilterformules. Als je geïnteresseerd bent, kun je naar onze minerale zonnefilters gaan.

Wat is nu het oordeel over zonnebescherming voor tatoeages?

Zonnebrand is goed! Ja, er zijn bepaalde gevallen waarin je geen zonnebrandcrème op je tattoo moet smeren. Over het algemeen geldt dat als je je tatoeage wilt beschermen en wilt voorkomen dat deze beschadigd raakt door blootstelling aan de zon, je zonnebrand moet gebruiken.

Als je op zoek bent naar zonnebrandcrème om je tattoo en huid te beschermen, kijk dan eens bij Brush On Block minerale zonnebrandproducten. Wij hebben een gamma zonnebrandpoeders en lotions waaruit je kan kiezen.

Onze producten zijn gemaakt van mineralen die niet in de huid dringen en veilig en gezond zijn voor jou en het milieu. Ze zijn ook hypoallergeen en parfumvrij, en bevatten antioxidanten. Bovendien zorgt de zonbeschermingsfactor ervoor dat je beschermd blijft tegen UVA- en UVB-stralen, zodat je tattoo er na een lange dag in de zon nog als nieuw uitziet.

Bezoek onze webshop met BrushonBlock-producten om onze volledige collectie natuurlijke zonnefilters, zonnefiltersticks, zonnefiltersprays, vochtinbrengende crèmes, lipoliën tegen de zon en andere huidverzorgingsproducten te bekijken. Kies het product dat het beste bij je huid past. Bovendien zijn onze producten diervriendelijk geproduceerd, veilig voor riffen en veganistisch, zodat je een geweldige tattoo verzorging hebt die ook veilig is voor dieren.

Vragen over tattoo bescherming tegen de zon

Kan zonnebrand een tattoo ruïneren?

Zonnebrand beschadigt alleen de pas getatoeëerde huid omdat het tatoeëren de opperhuid penetreert en de gevoelige huidlaag blootlegt. Het is echter goed om pas zonnebrandcrème te gebruiken vier tot zes weken na het zetten van een tattoo. Het is van cruciaal belang om na deze periode zonnebrand te gebruiken om je huid te beschermen.

Hoe lang mag een tattoo niet in de zon?

Totdat de nieuwe tattoo volledig is genezen, mag je niet rechtstreeks in de zon. Ook niet als er zonnebrandcrème op is gesmeerd. De huid is namelijk beschadigd en je bent daardoor erg kwetsbaar voor UVA- en UVB-stralen.

Hoe lang moet je een tattoo insmeren?

De tattoo moet je het liefst altijd blijven insmeren met zonnebrandcrème. Niet alleen kan de tattoo vervagen als je je niet insmeert, ook kan de huid verbranden met alle gevolgen van dien.

Beschermt zonnebrand een gloednieuwe tattoo?

Je moet een pas getatoeëerde huid nooit blootstellen aan zonnestralen. Na het zetten van een tattoo is de huidbarrière doorbroken, waardoor de cellen kwetsbaar zijn voor blootstelling aan UV-straling. Bovendien moet je geen zonnebrand op een gloednieuwe tatoeage smeren omdat het de getatoeëerde plek kan beschadigen en infecteren.

Is minerale zonnebrand slecht voor tattoos?

Minerale zonnebrand is beter dan chemische zonnebrand. Minerale zonnebrand dringt namelijk niet in de huid. Actieve bestanddelen van minerale zonnebrand (zinkoxide en titaniumdioxide) zijn de ENIGE actieve bestanddelen van zonnebrandcrème die door de FDA als algemeen erkend als veilig en effectief (GRASE) zijn aangemerkt.

Wat gebeurt er als je zonnebrand op een nieuwe tattoo smeert?

als een open wond, en als je er zonnebrand op aanbrengt kunnen de chemicaliën de huid binnendringen en irritatie, jeuk en infectie veroorzaken. Wacht tot het genezingsproces is voltooid voordat je zonnebrandcrème op een nieuwe tatoeage aanbrengt.

Hoe vaak moet ik mijn tattoo insmeren met zonnebrand?

Je moet je om de twee uur insmeren met zonnebrand. Breng vaker opnieuw zonnebrandcrème aan als je zwemt of hevig zweet. De redelijke tijdslimiet is 80 minuten na zwemmen of overvloedig zweten.

Hoe lang moet ik wachten met het smeren van zonnebrand op mijn tattoo?

De opperhuid van de huid moet vier tot zes weken na het zetten van een tatoeage volledig genezen zijn.

Brengt zonnebrand schade toe aan tattoos?

Nee, sterker nog, zonnebrand beschermt de tattoo tegen beschadiging door de zon. Zorg er alleen voor dat je geen zonnebrandcrème op een nieuwe tatoeage smeert.

Source: https://brushonblock.com/blogs/news/spf-sunscreen-tattoos

Terug naar overzicht